Noutăți > CEREMONIA DE SEMNARE A ACORDULUI DE PARTENERIAT PRIVIND CONSTITUIREA ALIANȚEI TIMIȘOARA UNIVERSITARĂ (ATU), 19 IUNIE 2020

Membrii ATU

CEREMONIA DE SEMNARE A ACORDULUI DE PARTENERIAT PRIVIND CONSTITUIREA ALIANȚEI TIMIȘOARA UNIVERSITARĂ (ATU), 19 IUNIE 2020

Vineri19 iunie 2020,în cadrul special al Sălii Baroce din Muzeul de Artă Timișoara, a avut loc Conferința de presă dedicată ceremoniei de semnare a Acordului de Parteneriat privind constituirea Alianței Timișoara Universitară (ATU), prima structură de cooperare și consolidare a centrului universitar și a platformei de cercetare, dezvoltare și inovare științifică din Timișoara, care își propune să contribuie în mod relevant, printr-o strategie comună a celor patru universități publice din orașul nostru, la devenirea Timișoarei ca pol de referință pentru Europa centrală și de Est.

La conferința de presă au participat rectorii celor patru universități semnatare: prof. univ. dr. Octavian CREȚU, rector al Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara,  conf. univ. dr. Florin DRĂGAN, rector al Universității Politehnica Timișoara, prof. univ. dr. Marilen Gabriel PIRTEA, rector al Universității de Vest din Timișoara, și prof. univ. dr. Cosmin Alin POPESCU, rector al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României”.

Pozițiile publice exprimate de participanți, în preambulul ceremoniei de semnare a Acordului de Parteneriat privind constituirea Alianței Timișoara Universitară (ATU), au subliniat solidaritatea universitară timișoreană, o valoare recunoscută de cele patru universtăți membre ale ATU, dedicată efortului inovator de a fructifica rezultatele cunoașterii științifice, ale cercetării, creației artistice și performanței, pentru dezideratul public al dezvoltării orașului nostru.

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, prof. univ. dr. Octavian CREȚU, a declarat:

prof.univ.dr. Octavian Crețu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”

Ne bucuram pentru realizarea unirii comunitatii academice timisorene intr-un deziderat comun, dorinta exprimata de ceva vreme, ca universitati independente sa poata colabora inteligent si eficient. Desi din domenii diferite, cele patru universitati semnatare am gasit puncte si obiective comune, concretizabile in proiecte de cercetare si utilizarea in mod complementar a unor facilitati ale fiecarei universitati (biblioteci, biobaza, sali si terenuri sportive). Nu este de neglijat nici impactul pe colaborarea dintre studenti, fie de nivel licenta, master sau doctoranzi si, deasemenea intre organizatiile studentesti, in domeniu stiintific, sportiv, social sau artistic.Pentru viitorul nostru este esentiala posibilitatea ca universitatile noastre asociate sa raspunda mai bine cerintelor de acreditare internationala si sa fim mai deschisi catre autoritatile locale si judetene, carora le oferim know-how in vederea dezvoltarii inteligente a orasului si regiunii noastre”.

Rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf. univ. dr. Florin DRĂGAN, a declarat:

conf. univ. dr. Florin DRĂGAN, rectorul Universității Politehnica Timișoara

„Astăzi, aici, nu e vorba de un rector sau altul, de un demers personal sau de imagine al cuiva. Dacă facem greșeala să venim cu această viziune finită, jocul se va transforma într-unul finit, unul dintre noi va câștiga mai mult sau mai puțin, spectatorii vor aplauda dar peste o perioadă scurtă se va așterne tăcerea. Un joc infinit presupune de acum construirea unui hub de interconectare cu companiile în care Politehnica poate oferi o platforma solidă bazată pe inginerie, în care putem construi centre puternice de cercetare bazate pe robotică, inteligență artificială, cloud computing sau internet of things, în care putem inova în actul didactic împreună sau putem accesa importantele fonduri de dezvoltare din zona medicinii sau agriculturii”.

 

 

Rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Pirtea, a declarat:

prof. univ. dr. Marilen Gabriel PIRTEA, rectorul Universității de Vest din Timișoara

Sunt deosebit de onorat și mă simt cu totul angajat în acest demers public extrem de inovator, acela de a reuni forțele celor patru universități publice timișorene într-o concentrare de valori ale centrului universitar timișorean. De astăzi, noi toți, împreună, aproape 5000 de dascăli, cercetători și experți universitari, alături de 35 de mii de studenți, suntem mai conștienți de misiunea publică pe care o avem, aceea de a face realizabile cele mai bune opțiuni de dezvoltare ale Timișoarei, alături de administrație și mediul de afaceri, într-o relație consacrată în tot spațiul european, în care mediul universitar joacă un rol central. De astăzi, noi toți, suntem mai ambițioși, mai generoși față de comunitatea noastră și mai responsabili față de generațiile viitoare”.

 

prof. univ. dr. Cosmin Alin POPESCU, rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României”

Evenimentul de astăzi marchează în premieră, prin semnarea acestui act de solidaritate și colaborare între cele patru universități publice din Timișoara, un simbol al unității și altruismului dedicat orașului de pe Bega, județului Timiș și întregii regiuni. În mod clar, acest proiect este susținut de întreaga comunitate academică a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timișoara, prin studenții și dascălii ei și în egală măsură prin alumnii acesteia. Mesajul nostru se adresează cu maturitate și profesionalism angajatorilor prezenți pe piața muncii în orașul şi  județul  nostru, în mod concret susținem cercetarea, inovarea – transferul tehnologic şi extensia universitară cu implicații directe în dezvoltarea sustenabilă a economiei locale și regionale. Credem în acest proiect, suntem parteneri activi în astfel de demersuri pentru întregul mediu socio-economic existent și prin mesajul transmis de noi demonstrăm CĂ NE PASĂ!”.

 

Proiectele și strategiile ATU se vor concretiza prin asumarea unei agende anuale de propuneri, dezbateri și colaborări, în care vor fi implicați și actori sociali reprezentativi pentru comunitatea locală, pe teme de interes strategic pentru comunitate, convenite prin sesiunile grupurilor de lucru integrate ce vor fi constituite.

NOTĂ: alăturăm o galerie foto reprezentativă pentru ceremonia de semnare a Acordului de Parteneriat privind constituirea Alianței Timișoara Universitară (ATU).